back to top

Znate li zašto su automobili u Evropi dvostruko skuplji od onih u Kini?

Prosječne cijene električnih automobila u Kini i Evropi pokazuju znatne razlike, što predstavlja izazov za europske proizvođače.

Dok Kina nudi električne automobile po znatno nižim cijenama, europska industrija se suočava s konkurencijom Tesla s jedne strane i kineskim proizvođačima s druge strane. Najnoviji izvještaj kompanije Jato Dynamics, pod nazivom „Jaz u cijenama električnih vozila: Podjela u globalnoj automobilskoj industriji“, analizira kako su kineski proizvođači postigli napredak u proizvodnji konkurentnih električnih automobila.

Podaci pokazuju da su cijene električnih automobila u Kini nekada bile znatno više od europskih, ali se taj trend promijenio, i danas su kineski električni automobili znatno jeftiniji od europskih i američkih. Europski proizvođači obećavaju jeftinije modele, ali trenutno na tržištu dominiraju skupi modeli, dok su neki jeftini europski modeli poput VW Up i Smart ForTwo povučeni. U SAD-u situacija nije bolja, s najjeftinijim električnim automobilima čija je cijena 47.839 KM i dalje su prilično skupi. Ova razlika u cijenama između električnih automobila i onih s konvencionalnim motorima ne potiče potrošače na prijelaz na električna vozila.

U Europi je udio prodaje električnih automobila još uvijek nizak (2,8 posto), dok je Kina postigla značajan udio u prodaji električnih automobila(26 posto). Kineski proizvođači su također istaknuli kvalitetu i performanse svojih električnih automobila, nudeći modele s visokim snagama po konkurentnim cijenama. Razlike u cijenama između kineskih i europskih električnih automobila su značajne, što čini kineske modele privlačnijima za potrošače u različitim dijelovima svijeta.

Ova situacija postavlja izazove za europske proizvođače automobila kako bi ostali konkurentni na tržištu električnih vozila. Kineski električni automobili ne ističu se samo svojim konkurentnim cijenama, već i visokim standardima kvalitete i iznimnim performansama. U njihovoj ponudi možete pronaći električne automobile s impresivnim rasponom snage od 200 do 300 konjskih snaga, a to sve po prosječnoj cijeni od samo 59.888 KM.

Jedan od primjera koji to potvrđuje je BYD Seal, srednje klase limuzina s motorom od 204 konjske snage koja se u Kini može nabaviti u vrhunskoj opremi za 47.263 KM. Ova cijena je čak niža od one koja se traži za potpuno novi osnovni model električnog Renault Twinga.

Veliki uspjeh kineskih električnih vozila u svjetskim tržištima može se pripisati i njihovoj raznolikosti u ponudi vozila. Kina se može pohvaliti sa impresivnih 170 lokalnih automobilskih marki, što rezultira širokim spektrom automobila koji zadovoljavaju različite preferencije potrošača širom svijeta.

Ovaj pristup razlikuje se od strategija europskih, američkih, japanskih i korejskih proizvođača automobila, koji su često svoje električne modele pozicionirali kao premium automobile s visokim cijenama. Na primjer, od 235 električnih automobila dostupnih u Kini u prvoj polovici 2023. godine, samo 23 posto imalo je cijenu iznad 78.425 KM, dok je u Europi taj udio iznosio 77 posto, a u SAD-u čak 82 posto.

Kineski proizvođači električnih automobila uspješno nude svoje proizvode po pristupačnim cijenama iz nekoliko razloga, pri čemu su ključni čimbenici regulacija tržišta i niži troškovi rada:

– Podrška kineske vlade: Tokom proteklog desetljeća, kineska vlada čvrsto je podržala domaću industriju električnih automobila putem „Plana razvoja industrije novih energetskih vozila“ (2021.-2035.), koji uključuje znatne subvencije i financijske poticaje za proizvođače električnih automobila.

– Porezne olakšice za kineske kupce: Kupci električnih automobila u Kini imaju koristi od značajnih poreznih olakšica koje potiču kupnju ovih automobila. Ovo je potaknulo rast potražnje za električnim automobilima i doprinijelo njihovoj konkurentnoj cijeni.

– Niski troškovi rada: Kina ima znatno niže troškove rada u usporedbi s mnogim razvijenim zemljama, uključujući Europu. Na primjer, dok europske države često imaju visoke plate po satu, Peking, u Kini, ima znatno niže plate po satu, koje iznose samo (6,72 KM).

Ovi faktori omogućavaju kineskim proizvođačima da pruže konkurentne električne automobile, kombinirajući privlačne cijene s dobrim kvalitetom, čime ostvaruju uspjeh na globalnom tržištu. S druge strane, europski proizvođači automobila suočavaju se s izazovom kako ostati konkurent u svjetlu ovih razlika.

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI