back to top

Evo šta se dešava u organizmu ako previše jedete jaja

Prebogata hraniljvim materijama i proteinima obezbjeđuju dovoljno energije za početak dana. Zajedno sa mlijekom, jaja sadrže najveću biološku vrijednost ili zlatni standard proteina, ističe dijatetičarka Ketlin Zelman.

Jaja su zaista superhrana, ali da li možemo da ih pojedemo previše i da li će to da našteti našem organizmu?

Veći unos jaja može da dovede do povećanog holesterola i to onog lošeg.

Iako „Medical News Today“ navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovjek smije da pojede, ipak se tri do pet jaja dnevno smatra potpuno sigurnim, savjetuje Ketlin Zelman.

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže ukupno 300 miligrama holesterola dnevno, a jedno veće jaje sadrži oko 185 miligrama. Ženama se savjetuje da dnevno pojedu dva jaja, dok su tri jaja preporuka za muškarce, iako oni uglavnom jedu mnogo više.

Evo kako na vaš organizam može da se odrazi previše konzumiranje jaja:

Zatvor

Jaja imaju puno proteina, ali ne i vlakana koja pomažu varenju. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora, pa se preporučuje konzumiranje jaja sa namirnicama bogatim vlaknima, poput špinata i paradajza.

Akne i bubuljice

Akne su uzrokovane visokim nivoom hormona progesterona, koji je prisutan u jajima. Dakle, ako iznenada primijetite akne na svojoj koži, možda biste željeli da pratite koliko često konzumirate jaja.

Nadutost

Za neke su jaja idealan doručak, ali ne i za one koji su na njih osjetljivi. Osetljivost jaja se manifestuje nadimanjem i gasovima. Netolerancija na jaja znači da ne možete pravilno svariti određeni element u jajetu, ili da možda nemate određeni enzim u svom tijelu koji može da ga razgradi. Ovo ne samo da vas čini nadutim, već mogu da se jave bol u stomaku, glavobolja i napetost.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI