back to top

LEK ZA KOJIM JE SVIJET POLUDIO Pomaže da se brzo smrša, ali postoji jedna boljka

Smanjenje cijene lijekova

Lekovi koji se mogu nabaviti bez recepta uglavnom ublažavaju najčešće tegobe: blaže bolove, kašalj i druge tegobe koje prate prehladu i kijavicu, lekovi protiv gorušice, poremećaja varenja, muke i povraćanja, proliva, zatvora i šuljeva.

Međutim, kad nam treba lek za koji je obavezno propisan recept od lekara dešava se da u apoteci dobijete željeni lek.

Svako od nas je makar jednom kupio lek na svoju ruku, ali stručnjake zabrinjava trend koji je zaludeo žene širom sveta – koriste lek za dijabetes kao sredstvo za mršavljenje. Malo ko poznaje posledice, a o njima je u Dnevniku RTS-a govorila Sonja Stoiljković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

„Ovde je konkretno reč o leku semaglutidu koji je registrovan kod nas za osobe sa dijabetesom tipa 2, i to ne za sve osobe sa dijabetesom ovog tipa, već za one koje pored dijabetesa, moraju da budu gojazne, da imaju visok bodi mas indeks i da pored toga imaju kardiovaskularna oboljenja“, rekla je Stoiljkovićeva i dodala da je reč o leku koji se ne uvodi u terapiju „na prvu loptu“.

„Tek ako drugi lekovi ne deluju, on predstavlja, da kažem, drugu liniju odbrane, odnosno pokušaj da se tim pacijentima reguliše šećer. To je jedina indikacija za koju je taj lek kod nas trenutno registrovan i to je jedini legalni način da pacijenti dobiju taj lek u apotekama, odnosno na recept“, dodala je Stoiljkovićeva.

„To je kada počnete da koristite jedan lek za jednu indikaciju, a onda primetite da on zaista deluje dobro na nešto drugo. Mi smo imali mnogo primera u istoriji kada se određeni lek registrovao i za to nešto drugo. Znači, dobija novu indikaciju, ali da bi on to dobio, moraju da prođu verovatno godine“, istakla je gošća RTS-a.

Lek mora da se ispita i sazna da li kod osoba koje nemaju dijabetes, može da dovede do nekih drugih posledica. Stoiljkovićeva je apelovala na ljude da ni slučajno ne primenjuju na svoju ruku lekove koji su ozbiljni, i to za ono za šta zaista nisu namenjeni. Neadekvatna upotreba leka može da dovede do komplikacija među kojima su tumor štitne žlezde, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenja bubrega.

BONUS VIDEO:

The post LEK ZA KOJIM JE SVIJET POLUDIO Pomaže da se brzo smrša, ali postoji jedna boljka appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI