back to top

Prodaje se najskuplji Mini na svijetu

Ne spada u najljepše primjerke legendarnog modela, a služio je saudijskom princu za vožnju po evropskim gradovima.

Aston Martin je svojevremeno ponudio mali gradski auto Cygnet. Bio je to model zasnovan na Toyoti iQ, koji je zahvaljujući nešto luksuznijoj opremi i novoj znački na haubi imao nekoliko puta višu cijenu od japanskog originala.

Iznenađujuće, prodaja je bila prilično solidna, a ove kopije se i danas dobro kotiraju.

Četvrt vijeka ranije, tačnije 1984, saudijski princ je poželio poseban Mini koji bi po luksuzu i izgledu stajao uz bok klasičnom Aston Martinu.

Posao je povjeren Tickfordu, stručnjaku za konverziju Aston Martina, a epilog je Mini 1000 HLE by Tickford.

Pored pomalo nezgrapnog prednjeg dijela sa duplim pravougaonim svjetlima, koji Mini svakako nisu učinili ljepšim, automobil je dobio još nekoliko detalja. Listu novih elemenata na spoljašnjosti zaokružuju felne, vinilni krov i promijenjeni branici.

Luksuzna unutrašnjost presvučena je crvenom kožom, a oprema je obogaćena Recaro sjedištima, umjetcima od plemenitog drveta i Clarion audio-sistemom. Princ je navodno želio da ga koristi na ulicama evropskih gradova, pa je isporučen sa volanom na lijevoj strani.

Nije poznato da li se radilo na motoru, ali se zna da je dotični Mini do sada prešao samo oko 13.000 km. Bonhams ga prodaje na aukciji i očekuje se da će postići cijenu od najmanje 60.000 funti, prenosi b92.

Ako vam to zvuči previše, treba da znate da je konverzija koštala 50.000 funti 1980-ih, što bi danas bilo oko 150.000 funti ili 170.000 evra.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI