back to top

Stručnjaci savjetuju: Obrišite ovu aplikaciju odmah!

Stručnjaci za sajber sigurnost otkrili su opasnu vrstu android malvera koji može ukrasti vaše podatke i novac.

Ovaj opasan malver otkrila je kompanija “Trend Mikro“, specijalizovana za sajber bezbjednost.

Zlonamjerni softver

– Tim za provjeru sigurnosti mobilnih aplikacija otkrio je dvije nove porodice malvera koje su uključene u rudarenje kriptovaluta i finansijske prevare koje ciljaju korisnike androida – navodi se u izvještaju.

Ovaj specifični zlonamjerni softver koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja znakova (OCR) i “lažne slojeve“ za diskretno prikupljanje podataka.

„Lažni slojevi“ su tehnika napada u kojoj je dio aplikacije u koji unosite podatke prekriven lažnim poljem za unos teksta za koji korisnici vjeruju da je stvaran. Korisnici tu mogu da unesu informacije koje hakeri konfiskuju, kao što su lozinke i brojevi kreditnih kartica.

Međutim, novi malver je mnogo lukaviji i omogućava hakerima da ukradu i podatke sa skrinšotova, videosnimaka i fotografija sačuvanih na telefonima žrtava.

Zatim koriste OCR, funkciju koja omogućava programima da izvlače tekst iz slika i videosnimaka.

U slučaju OCR-a, malver se prvo širi preko zlonamjernih aplikacija koje se mogu preuzeti iz prodavnice aplikacija.

Kada korisnik instalira aplikaciju, skrinšotovi se šalju na kontrolni server zlonamjernog softvera, gd‌je se OCR tehnologija koristi za prepoznavanje teksta.

Ovaj zlonamjerni softver se skriva pod maskom aplikacija za rudarenje kriptovaluta poznate kao SynthNet, prenosi Fox News.

Kako ostati siguran

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili od ovakvih zlonamjernih aplikacija.

Prije svega, skidajte samo aplikacije iz pouzdanih izvora. Samo zato što se aplikacija nalazi na Plej prodavnici, ne znači da je sigurna.

Takođe ne bi bilo loše da koristite menadžer lozinki jer na taj način lozinku ne morate da unosite ručno, preporučuju stručnjaci. Ovo također otežava malveru da ukrade vaše lozinke.

Na kraju, pazite šta snimate na ekranu – nikada ne bi trebalo da snimate lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge lične podatke.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI