back to top

Vještačka inteligencija uticaće na 40 posto radnih mjesta

Vještačka inteligencija uticaće na najmanje 40 posto radnih mjesta širom svijeta i ključno je da zemlje izgrade mreže socijalne sigurnosti kako bi ublažile utjecaj na ranjive radnike, smatra čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, piše Guardian.

Vještačka inteligencija (AI) spremna je duboko promijeniti globalnu ekonomiju, a naprednije ekonomije biće u većem riziku od poremećaja.

Analiza MMF-a kaže da je oko 60 % radnih mjesta u naprednim ekonomijama kao što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izloženo vještačkoj inteligenciji i da bi pola tih poslova moglo biti pogođeno. No, tehnologija bi takođe mogla pomoći u povećanju produktivnosti.

Prema MMF-u, najsigurniji poslovi su oni s „visokom komplementarnošću“ s vještačkom inteligencijom, što znači da će tehnologija pomoći njihovom radu, a bez da ih u potpunosti istisne. To uključuje poslove s visokim stepenom odgovornosti i poslove koji uključuju interakciju s ljudima, poput hirurga, advokata i sudaca.

Poslovi s „niskom komplementarnošću“ biće u mnogo većem riziku. Poslovi su to koji imaju veću mogućnost da ih zamijeni vještačka inteligencija, poput telemarketinga ili uopšteno poslova koji ne uključuju potrebu ljudske intervencije.

Izloženost poslova vještačkoj inteligenciji je 40 % u tržišnim ekonomijama u nastajanju, koje je MMF definisao kao države uključujući Kinu, Brazil i Indiju te 26 % za zemlje s niskim dohotkom, što bi moglo dovesti do povećanja nejednakosti, rečeno je iz MMF-a.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI