back to top

MITOVI U KOJE NE TREBATE VJEROVATI Seks poslije 50. godine

Uprkos činjenici da dolazi do hormonskog poremećaja i slabljenja libida, ljudi u zrelijim godinama itekako imaju romantične vruće noći.

Mit 1. Kako muškarci stare, njihov seksualni nagon se smanjuje

Muški libido zavisi ne toliko o starosti koliko od nivoa hormona testosterona. Problem smanjenja seksualne želje može zadesiti muškarca bilo kojeg uzrasta. To ima veze s načinom života i opštim zdravljem.

Ako partner ne pati od patologija endokrinog sistema, narušenog imuniteta, pretjeranog stresa, neuhranjenosti, loših navika i drugih problema, može biti energičan do duboke starosti.

Mora se priznati da ritam savremenog života i nepovoljni psihološki faktori utiču na libido i mlađih muškaraca. Tako da možete produžiti svoj seksualni život kroz zdrav način života.

Mit 2: Nakon menopauze, žena nije zainteresovana za seks

Kritični dani kod žene zaustavljaju se na pozadini hormonalnih promjena i prestanka proizvodnje estrogena. Upravo to doprinosi prestanku menstrualnog ciklusa. Ali to nema nikakve veze sa seksualnom željom i aktivnošću. Postoje, naravno, i prateće fiziološke poteškoće, ali su sve one potpuno rješive.

Mit 3: Seks nakon pedesete postaje monoton

Tokom godina, pojavljuju se i neke prednosti – žena već zna šta voli i mnogo joj je lakše postići zadovoljstvo od neiskusnije mlade djevojke.

Mit 4: Nesavršeno, ostarjelo tijelo odbija partnera

Ništa ne ometa komunikaciju kao vlastiti kompleksi. Svi smo različiti. Neko je previsok ili nizak, ćelav ili kovrdžav, s velikim bokovima ili ravnim grudima. Stečene bore ni na koji način ne “kvare” ženu, a celulit mogu imati dame bilo koje dobi i oblika tijela.

Mit 5: Seks nakon 50. godine – smirenost i manja želja za seksom

Opšte emotivno raspoloženje postaje smirenije i uravnoteženije, ali mnogi tokom ovog perioda uzvikuju i: “Život tek počinje!”. To je zbog činjenice da je do ove dobi najčešće postignuto materijalno blagostanje, djeca su odrasla, a zdravlje je i dalje prilično snažno.

Do ovih godina, osoba je savršeno proučila potrebe tijela i uravnotežila ih sa svojim mogućnostima. Nema nesigurnosti, stidljivosti i straha od intimnosti. Psihološki, ništa vas ne sprečava da volite i budete voljeni. I pored svih hormonskih promjena u tijelu, seksualna želja kod muškaraca i žena traje cijeli život, piše Ljepotaizdravlje.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI