back to top

Šta se dešava kada praznici prođu: Za neke ovi dani nisu uvijek sinonim za sreću

Kako na nas djeluju praznici? Moramo li uvijek biti nasmijani i srećni tokom prazničnog perioda, šta je to što je spolja, a šta zaista osjećamo?

Prije Nove godine ljudi su uglavnom u prazničnom raspoloženju koje može da bude visoko, ali može da bude i nisko navodi psihoterapeutkinja Elizabeta Nenin i dodaje da je razlog tome što se od nas očekuje da budemo u prazničnom raspoloženju.

– Kada prođe Nova godina, prođe Božić, možemo da uđemo u jednu fazu ‘postprazničnog bluza’, u kojoj opada adrenalin i opadaju sve one aktivnosti koje smo imali, i tada se nađemo u jednoj praznini – kaže Nenin i dodaje da se ta praznina završava kada se vratimo na posao.

Praznici nisu uvijek sinonim za sreću, smatra psiholog Goran Tomin. On misli da je teško i kada prođu ljetnji odmori i da je još teže krajem godine, jer se tada prirodno svode bilansi i to je nešto što može da dovede u lošije raspoloženje.

– Mrak pada već u četiri popodne, pa još nemamo vitamina D koji dokazano utiče na raspoloženje. Pogotovo ako smo usamljeni, i pogotovo ako nemamo novca za neke stvari koje bismo željeli, eto razloga da to i ne bude baš sreća, naročito sa imperativom da se mora biti srećan tada, sa nekom lažnom slikom da sve oko nas jeste srećno – objašnjava Tomin.

– Što je spolja srećnije, počev od tih filmova i te muzike, to je veća razlika između toga šta je unutar nas i šta je izvan nas, samim tim se osjećamo lošije – smatra on, prenosi RTCG.

BONUS VIDEO: 

 

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI