back to top

Višestruke koristi za organizam: Zašto je dobro potopiti bademe preko noći

Provjerite na koji način ovaj orašast plod djeluje na organizam.

Zašto je važno potopiti bademe

Samo šaka badema može poboljšati ukus i obezbijediti vam nekoliko hranljivih materija kao što su vitamin E, zdrave masti, cink, gvožđe, kalijum. Ali da biste iskoristili sve nutritivne prednosti ovog nevjerovatno zdravog orašastog ploda, morate da uradite jednu stvar – da ih potopite preko noći.

Nutricionisti objašanjavju zašto je dobro oguliti i potopiti bademe preko noći:

Olakšava varenje

Koživa badema mož otežati varenje. Potapanjem preko noći se omekšava i samim tim je lakša za varenje. Takođe, to olakšava i razbijanje vlakana u plodu što vam može donijeti osjećaj sitosti.

Smanjuje nivoe antinutrijenata

Još jedna činjenica o bademima je da njegova kožica sadrži antinutrijente, koji mogu narušiti apsorpciju određenih hranjivih materija, kao što su kalcijum, gvožđe, cink i magnezijum. Prema studiji, namakanje badema na sobnoj temperaturi tokom 24 časa može pomoći da se smanji nivo fitinske kiseline za manje od pet odsto.

Olakšava žvakanje

Sirovi bademi su obično tvrdi, ali potopljeni su meki što je posebno dobro za djecu i starije osobe. Na taj način se lakše apsorbuje više hranjivih materija iz badema. Ne zaboravite da ih uvijek potopite prije sjeckanja. Istraživanja sugerišu da sjeckanje prije namakanja može smanjiti koncentraciju važnih minerala.

Smanjuje rizik od trovanja cijanidom

Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše tijelo može razgraditi u cijanid. Neke studije sugerišu da namakanje gorkih badema može smanjiti rizik od trovanja cijanidom, pišu Nezavisne novine.

Kako se pravilno potapaju bademi

Uzmite 1/2 šolje vode i stavite u nju 4-5 badema. Ostavite preko noći, ujutru ocijedite vodu, ogulite kožicu i pojedite bademe. Možete ih dodati u svoj smuti ili salatu ili kolačiće.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI