back to top

Kako da vam fikus naraste do plafona

Primjera radi, ficus elastica ima veliko lišće oblika bucmaste elipse i šiljate crvene pupoljake listova koji izgledaju vrlo je dekorativno dok fikus bendžamina ima puno malih listova i vrlo podsjeća na drvo.

Razmnožavanje i Orezivanje fikusa

Većina fikusa će dobro tolerisati orezivanje i to možete učiniti ako želite da ograničite njegov rast. Ove gornje reznice možete koristiti za razmnožavanje tako što ćete ih staviti u zemlju nakon što ih tretirate prahom za korijenje ili ih stavite u vodu, a kada se ukorijene, presadite ih u zemlju. Nakon rezidbe biljke, pažljivo je zalijte i čuvajte tek nakon mjesec dana.

Briga o fikusu

Fikusi često gube lišće nakon sticanja. Ovo je posljedica šoka selidbe, pa ficus_benjamin obezbjeđuje redovno zalivanje i obilje svjetlosti i vlage u periodu adaptacije na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom ljeta češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Ako perete listove, možete rastvoriti malo deterdženta u vodi, a zatim isprati listove čistom vodom. Uglavnom se peru listovi krupnolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja.

Poželjno je da uz biljku zalijepite štap za koji ćete je vezati tako da ima oslonac dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najčešće otpadaju najstariji listovi, ali ako se to dogodi mladoj biljci, vjerovatno je previše zalivate. Ako opadajuće lišće imaju smeđe mrlje, to ukazuje da je prostorija u kojoj se nalazi fikus previše hladna.

Zalivanje, prskanje, voda i vlaga za fikus

Fikus je veoma osjetljiv na prekomjernu vlagu u zemlji kao i na neredovno zalivanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i opadaju. Zato treba obratiti pažnju na dobru drenažu, odnosno odvod vode iz saksije. Uvjerite se da je zemlja uvijek umjereno vlažna i nikada potpuno suva. Zalivajte ga jednom nedjeljno zimi i dva puta nedjeljno ljeti.

Fikus ne voli da voda ostane u njegovoj podlozi, pa nakon zalivanja uklonite višak vode iz supstrata.

Transplantacija fikusa

Fikuse, kada su mladi, treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dvije do tri godine. Dodajte pijesak, malo ilovače i treseta u humus, rastresito tlo za saksije.

Fikus godinama razvija vazdušne korijene, koje ne treba sjeći. Mlade biljke se presađuju u malo veće saksije, a kada su biljke stare i otežane za presađivanje, skinite gornji dio zemlje i prekrijte ga svežom zemljom. Ako su gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebna hitna transplantacija.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI