back to top

Stručnjaci savjetuju: Žene, ovo ne oblačite nakon 35. godine

Međutim, većina tih savjeta pritom ne uvažava bitnu stavku – najvažnije je kako se neko osjeća u tome što nosi, a šta drugi misle o tome ne bi trebalo da bude važan ili ikakav faktor prilikom osmišljavanja stajlinga.

Na primjer, mnogo je analiza provedeno o tome koji su odjevni komadi primjereni za neko životno razdoblje, tj. koji nakon određenih godina postaju neprimjereni. Tako se i ženama često savjetuje da nakon 35. godine iz ormara izbace pojedine komade.

Naravno, većina dama potvrdiće da je riječ o totalnoj besmislici, jer se baš svaki odjevni komad može kombinovati na primjeren način i nema potrebe da čistimo svoje ormare zato što neko drugi smatra da u njima ne izgledamo dobro.

(Pre)kratke suknje i haljine

S jedne strane, damama stižu poruke kako bi trebalo da se ponose svojim tijelom, a s druge opomene da nije primjereno pokazivati ga u određenim godinama. Ignorišite savjete koji vam ne dopuštaju da budete samouvjereni. Naravno, za sve postoji vrijeme i mjesto te dobro znamo za koju priliku možemo da obučemo vrlo kratku haljinu ili suknju, a u kojoj će neki duži model biti primjereniji.

Uski odjevni komadi

Još jedna besmislica. Nema ništa neprimjereno u odjeći koja naglašava tijelo i ne postoje godine u kojima bi trebalo da se odreknemo uskih komada. Najbolji dokaz za to je francuska prva dama Brižit Makron koja se često nađe na udaru kritika jer na pragu 70-ih i dalje nosi „skinny“ farmerke i uske kožne pantalone. Pritom ni u jednoj jedinoj situaciji nije prešla granicu dobrog ukusa, te takve pantalone uvijek kombinuje s elegantnim i decentnim komadima i svaki put izgleda fantastično.

Štikle „neboderke“

Istina, platforma i vrtoglavo visoka potpetica nisu za svakoga, ali kada u njima znate da hodate i pritom se osjećate senzualno, baš ništa ne treba da vas sprečava u tome da ih nosite. Modni kritičari smatraju da su klasične salonke bolji odabir za žene nakon 35. godine, ali brojne slavne dame iz godine u godinu dokazuju da su i „neboderke“ sasvim dobar i primjeren izbor.

Stara odjeća za koju smo sentimentalno vezani

Majica iz srednje škole s logom najdražeg benda, donji dio pidžame prepun rupa koji vam je draži od najfinijih svilenih spavaćica, stari kućni ogrtač koji ste davno ukrali iz maminog ormara… Mnogi će reći kako ovakvi komadi samo bespotrebno zauzimaju mjesto u našem ormaru, ali nema ništa loše u čuvanju i nošenju odjeće za koju ste sentimentalno vezani.

Često se dogodi da su upravo ti stariji komad kvalitetniji od novih. Ne morate ormar nasilu puniti novom odjećom ako se u staroj osjećate prijatno. Stara isprana majica izgledat će sjajno uz farmerke i sandale s visokom potpeticom, mamin ogrtač sigurno je najudobniji na svijetu, a u kakvoj pidžami spavate nikog ne bi trebalo da bude briga.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

MOŽDA TE ZANIMA

POPULARNI TEKSTOVI